Contact

Vragen, opmerkingen, samenwerken? Ik hoor het graag van je.

© 2018 by Max Cross

Aanmelden Mailing list

          info@groundhopper.nl

Groundhopper.nl

Over

Over

Als tiener stond ik als hartstochtelijk fan van FC Groningen vele jaren 'op Zuid' in het Oosterpark Stadion. Toen ik later als student een OV-jaarkaart kreeg, besloot ik mijn club ook bij uitwedstrijden te ondersteunen en nadat ik Oranje achterna was gereisd naar Praag en ik de uitzinnige ambiance tijdens een Bundesligawedstrijd in Frankfurt had beleefd, was een nieuwe hobby geboren: groundhopping. Ik heb zelfs mijn seizoenkaart van FC Groningen opgezegd om wat vaker de sfeer over de grens te kunnen proeven. Mijn hobby werd een passie en inmiddels heb ik van die passie mijn beroep kunnen maken. 

Sinds 1995 reis ik groundhoppend door de wereld en inmiddels heb ik meer dan 1300 stadions bezocht in 59 verschillende voetbalnaties. Grote spelers als Beckham, Zidane, Hagi, Ronaldinho, Raul, Messi, Ravanelli, Cristiano Ronaldo, Figo, Robben, Batistuta, Robinho, Gerrard, Totti en Roberto Carlos zag ik schitteren en de meeste grote Europese clubs heb ik onderhand wel bezocht. De zoektocht tijdens mijn voetbalreizen is echter nooit die naar beroemdheden in een commerciële ambiance. Het is er één naar clubliefde, hartstocht, cultuur en nostalgie. Romantiek met de hoofdletter R. De beleving van de supporters is in ieder stadion uniek. Als objectief toeschouwer probeer ik daar negentig minuten deel van uit te maken. Een wedstrijdbezoek gaat voor mij dan ook niet om winst, roem of grote namen. Het gaat mij erom dat ik erbij ben. Dat ik het beleef, het onderga. Ik wil alles doorstaan wat de fans ook doorstaan: de striemende regen, de gure wind, de harde bankjes, het gezang, het gefluit, de hartstocht, de gelatenheid en de verbetenheid. De woede, de blijdschap, de opluchting, de hoop, de vrees en het verdriet. 

Al snel nadat mijn eerste bundel groundhop-anekdotes was uitgegeven, ervoer ik dat er in ons land veel gelijkgezinden zijn. Groundhopping is in Nederland enorm in opkomst. Ophouden zal het nimmer. Er is immers nog zoveel te zien en te beleven. En dat ene moment… Het moment dat je in de verte de eerste contouren ziet opdoemen van dat nog onontdekte stadion, in de wetenschap dat je daar een paar uur later een wedstrijd zal bijwonen. Dat moment, waarbij de vlinders als bij een verliefde puber door je buik fladderen en een nieuw avontuur op je wacht. Dat moment verveelt nooit! 

 

Tom Bodde

Groundhopper.nl